WAT DOET ...

Benieuwd wat deze functie precies inhoudt? Of wil je zelf graag aan slag? Lees dan zeker verder!

Wat doet een piping engineer?

Een piping engineer is een ingenieur die gespecialiseerd is in het ontwerpen en berekenen van pijpleidingssystemen. Daar hoort vaak ook de geïntegreerde apparatuur bij, denk bv. aan compressoren, pompen, fans, blowers, warmtewisselaars of drukvaten.

Waar de piping engineer vooral instaat voor het berekenen en ontwerpen van een concept voor  de systemen, ontwerpt en tekent een piping designer de installatie uit op plan terwijl de construction supervisor de installatie van de leidingen opvolgt.

Waar gaat het om?

Piping als vakgebied richt zich zowel op boven- als ondergrondse pijpleidingssystemen. Die pijpleidingen worden gebruikt om gassen en vloeistoffen te transporteren. Soms worden er ook vaste stoffen getransporteerd zoals gruis en zand, maar dan wel vermengd met een vloeistof.

Een speciale vorm van piping is ‘conveying’ waarbij vaste stoffen verplaatst worden met behulp van een transportgas als lucht of stikstof. Daarnaast heb je ook nog ‘black piping’ – vooral binnen Oil & Gas en (petro)chemie – en de ‘clean piping’ in Pharma en Food.

Wat zijn je taken?

Dat hangt natuurlijk voor een deel van je werkgever af, maar dit zijn een aantal typische zaken waarvoor een piping engineer verantwoordelijk kan zijn:

  • Leidingssystemen ontwerpen met een 2D- of 3D-tekensysteem als bv. AutoCad, Microstation, Plant 3D, AutoPlant of PDMS (Plant Design Management System)
  • De juiste materialen en appendagetypes voor specifieke toepassingen selecteren
  • Zorgen voor opstellingstekeningen, isometrieën en leidingplannen
  • Bestekken opmaken voor het fabriceren van de pijpen
  • Pipe stress- en sterkteberekeningen uitvoeren
  • Lezen en interpreteren van Process Flow Diagrams (PDF) en Piping and Instrumentation Diagrams (P&ID)
  • Op de bouwplaats advies en assistentie verlenen
  • Informatie opvragen en vergunningen regelen bij verschillende instanties

In welke sectoren kan je aan de slag?

Piping engineers gaan vaak aan de slag bij bedrijven die actief zijn in Chemical & Energy of Pharma & Food industrie of in de utiliteitsbouw.

Als piping engineer werk je onder meer samen met mechanical engineers, process engineers, pijpfitters, monteurs. 

Recente vacatures bij Trust Engineering

Functie Je leidt de werken en ziet erop toe. Je behoudt daarbij de controle over de scope, kwaliteit, planning, budget en mogelijke …

Functie Als Senior Project Leader ben je verantwoordelijke voor de A tot Z opvolging van verschillende uitdagende projecten: · Je maakt een …

Functie Als Projectleider ben je verantwoordelijk voor:De volledige coördinatie van complexe bouwprojecten met verschillende disciplines (architectuur, elektriciteit, stabiliteit, …): van de studie …

Functie De uitdagende opdrachten van onze klanten vereisen een sterk team. Je bent dan ook een geboren teamplayer met voldoende zelfstandigheid; Onze …