Hoe herken je de juiste kandidaat?

Alhoewel we jou het meeste werk uit handen nemen in je zoektocht naar de juiste professional, is er toch dat moment waarop je met één of meerdere kandidaten een gesprek zal aangaan. Om zeker te zijn dat de match helemaal klopt, geven we je graag een aantal tips mee om je keuze te vereenvoudigen.

Bij Trust Engineering nemen we met onze ‘no cure no pay’ aanpak jou sowieso zoveel mogelijk werk uit de handen in je zoektocht naar hoogopgeleide technische experten en ondersteunend personeel – zowel voor tijdelijke opdrachten als bij de werving en selectie van vaste medewerkers. Maar de uiteindelijke keuze ligt – vanzelfsprekend – bij jou, meestal na een gesprek met de potentiële kandida(a)t(en). Daarom enkele aandachtspunten om je keuze te vergemakkelijken en zeker te zijn dat je de juiste persoon kiest.

Ook als werkgever is het belangrijk dat je het selectiegesprek goed voorbereid. Maak een lijstje met de competenties die absoluut noodzakelijk zijn en wat je verdere verwachtingen van de kandidaat zijn. Een ander belangrijk houvast is een vaste structuur voor het gesprek, zodat je uiteindelijk niet appelen met peren zal moeten vergelijken …

Een handige manier om een structuur in de gesprekken te brengen, is de zgn. STARR-methode. Dat zijn vijf vragen die je een duidelijk inzicht geven in hetgeen de kandidaat vertelt – vooral als je vraagt om elk antwoord aan te vullen met een concreet voorbeeld. Dit zijn de vijf vragen:

 • Situatie
  Kan je een voorbeeld geven van een vorige werksituatie waar dit voorkwam?
 • Taken
  Wat waren jouw taken?
 • Actie
  Hoe heb je de situatie aangepakt?
 • Resultaat
  Wat was het resultaat van jouw acties?
 • Reflectie
  Wat heb je geleerd uit deze situatie?

Soms heb je een kandidaat waar je meteen een klik mee hebt. Top, natuurlijk, maar gun jezelf even tijd om alles rustig te overwegen – inclusief andere mogelijke kandidaten die misschien minder in het oog sprongen maar toch de perfecte match kunnen zijn.

Iemand die dicht bij jou aanleunt qua aanpak en visie zal jou intuïtief het meeste aanspreken. Maar het succes van een project of team hangt vaak net af van een variatie aan profielen. Zorg er dus voor dat je iemand kiest die het team aanvult en die competenties kan bieden die (nog) niet aanwezig zijn.

Begrijpelijk dat je gepassioneerd bent door je project of product, maar let toch op dat je je niet door je enthousiasme laat meeslepen en zelf de hele tijd aan het woord bent. De bedoeling van het gesprek is namelijk de kandidaat beter te leren kennen – laat hem/haar dan ook voldoende ruimte en tijd om op je vragen te beantwoorden en zelf vragen te stellen.

Stuur een bericht

Bezoek ons

Stokerijstraat 29, bus D
2110 Wijnegem

Bel ons