TIPS & TRICKS

Een cv waar je mee scoort

Wist je dat het amper 30 seconden duurt vooraleer iemand op basis van jouw cv beslist om al dan niet met jou door te gaan? Een goed cv is dan ook cruciaal en daarom geven we je enkele tips mee om (nog) beter te scoren met je cv.

Elke recruiter of potentiële werkgever zal bijna altijd eerst een blik werpen op je cv vooraleer je sollicitatiebrief al dan niet te beginnen lezen. Je cv moet dan ook een duidelijk overzicht geven van hetgeen jij te bieden hebt. Studies, werkervaring, skills – het zijn zaken die snel worden doorgenomen en doen beslissen of je in de ‘ja’- of ‘neen’-stapel terecht komt. 

Onderstaande tips kan je gebruiken voor een nieuw cv of om je bestaande cv te optimaliseren.

Eigenlijk staat cv voor ‘curriculum vitae’ oftewel levensloop. Toch is het niet de bedoeling dat je ALLES vertelt, alleen die zaken die relevant zijn. Hieronder vind je de onmisbare elementen voor elk cv.

Plaats je contactgegevens helemaal bovenaan je cv, zodat die makkelijk kunnen teruggevonden worden. Naast je naam en voornaam en je geboortedatum vermeld je ook je telefoonnummer en je e-mailadres. Zorg er wel voor dat het een ‘officieel’ adres is, dus niet bv. [email protected] 😉

Ook linken naar je profiel op LinkedIn (als dat in orde is) is altijd een goed idee, net als meegeven dat je een rijbewijs hebt.

Of je al dan niet een foto van jezelf toevoegt, kies je zelf. Maar als je het doet, zorg dan voor een neutrale, professionele foto en zeker geen vakantiekiekje.

Hier vertel je iets meer over jezelf als persoon. Meer concreet: beschrijf in enkele lijnen wat je competenties en kwaliteiten zijn, wat je zoekt in een nieuwe job en wat jou motiveert en inspireert. Dat geeft meteen een indruk van wie je bent en niet enkel van wat je al gedaan hebt.

Tenzij je net afgestudeerd bent, ga je voor het volgende onderdeel best verder met je werkervaring. Je kan dat puur chronologisch doen of kiezen voor een meer functioneel cv waarin je voor verschillende domeinen je ervaring, kennis, competentie en specifieke kenmerken aangeeft. De beste oplossing is een combinatie van beide.

Start sowieso met je meest recente ervaring en ga terug in de tijd. Vermeld het bedrijf, de juiste naam voor jouw functie en de periode waarin je de job hebt uitgeoefend. Heel belangrijk hier is dat je duidelijk en begrijpelijk beschrijft wat je precies gedaan hebt en – indien mogelijk – welke resultaten of successen je hebt behaald.

Probeer ook telkens die werkervaring aan te passen aan de job waarvoor je op dat moment solliciteert en zet daarbij de meest relevante elementen uit je werkervaring in deze versie.

Hou het kort – de meeste opleidingen en scholen zijn sowieso bekend bij recruiters en werkgevers. Wat je wel kan doen, is je specialisatie(s) meegeven, het onderwerp van je thesis en/of relevante stageprojecten.

Ook hier: start met je meest recente opleiding en ga zo terug naar het begin.

Het is vooral in dit onderdeel dat je het verschil kan maken, zeker als je de nadruk legt op vaardigheden die passen bij de functieomschrijving voor de job die jij voor ogen hebt.

Talen- en softwarekennis zijn hier (vanzelfsprekend) een must. Handig voor de persoon die je cv leest: geef aan wat je niveau is. Beginner, geavanceerd of goede kennis? 

Vergeet ook niet extra opleidingen, seminaries en workshops te vermelden als die relevant kunnen zijn voor deze job.

Je kan je vaardigheden ook opdelen in ‘professional skills’ zoals bv. organisatorisch sterk, analytisch … en ‘personal skills’ als stressbestendig, sociaal of communicatief. Geef ook telkens een voorbeeld dat die bepaalde skill verduidelijkt.

Het lijkt misschien wat futiel maar toch is de look & feel van je cv van doorslaggevend belang. 

Maak je cv daarom netjes en makkelijk te lezen in één oogopslag. Dat doe je door tussentitels te gebruiken, bullet points in plaats van ellenlange zinnen en de nodige witruimte tussen de verschillende onderdelen.

In dit filmpje van de Universiteit van Utrecht krijg je nog wat extra tips voor je cv, waaronder ook een mooi voorbeeld van een klaar, duidelijk en kort cv.

Niks erger dan een cv waar taalfouten in staan … Laat daarom je cv zeker nog even nalezen door familieleden en/of vrienden.

Sla je Word document op als pdf (lees hier hoe je dat doet). Op die manier vermijd je dat alles verspringt en je hele opmaak door elkaar begint te lopen. Zo weet je ook 100% zeker dat de recruiter of potentiële werkgever jouw cv ziet zoals jij het bedoeld hebt.

TIP: geef je document ook een duidelijke naam, bv. CV-Jan-Janssens.