WAT DOET ...

Benieuwd wat deze functie precies inhoudt? Of wil je zelf graag aan slag? Lees dan zeker verder!

Wat doet een piping engineer?

Een piping engineer is een ingenieur die gespecialiseerd is in het ontwerpen en berekenen van pijpleidingssystemen. Daar hoort vaak ook de geïntegreerde apparatuur bij, denk bv. aan compressoren, pompen, fans, blowers, warmtewisselaars of drukvaten.

Waar de piping engineer vooral instaat voor het berekenen en ontwerpen van een concept voor  de systemen, ontwerpt en tekent een piping designer de installatie uit op plan terwijl de construction supervisor de installatie van de leidingen opvolgt.

Waar gaat het om?

Piping als vakgebied richt zich zowel op boven- als ondergrondse pijpleidingssystemen. Die pijpleidingen worden gebruikt om gassen en vloeistoffen te transporteren. Soms worden er ook vaste stoffen getransporteerd zoals gruis en zand, maar dan wel vermengd met een vloeistof.

Een speciale vorm van piping is ‘conveying’ waarbij vaste stoffen verplaatst worden met behulp van een transportgas als lucht of stikstof. Daarnaast heb je ook nog ‘black piping’ – vooral binnen Oil & Gas en (petro)chemie – en de ‘clean piping’ in Pharma en Food.

Wat zijn je taken?

Dat hangt natuurlijk voor een deel van je werkgever af, maar dit zijn een aantal typische zaken waarvoor een piping engineer verantwoordelijk kan zijn:

  • Leidingssystemen ontwerpen met een 2D- of 3D-tekensysteem als bv. AutoCad, Microstation, Plant 3D, AutoPlant of PDMS (Plant Design Management System)
  • De juiste materialen en appendagetypes voor specifieke toepassingen selecteren
  • Zorgen voor opstellingstekeningen, isometrieën en leidingplannen
  • Bestekken opmaken voor het fabriceren van de pijpen
  • Pipe stress- en sterkteberekeningen uitvoeren
  • Lezen en interpreteren van Process Flow Diagrams (PDF) en Piping and Instrumentation Diagrams (P&ID)
  • Op de bouwplaats advies en assistentie verlenen
  • Informatie opvragen en vergunningen regelen bij verschillende instanties

In welke sectoren kan je aan de slag?

Piping engineers gaan vaak aan de slag bij bedrijven die actief zijn in Chemical & Energy of Pharma & Food industrie of in de utiliteitsbouw.

Als piping engineer werk je onder meer samen met mechanical engineers, process engineers, pijpfitters, monteurs. 

Begint het bij jou na het lezen van dit artikel een beetje te kriebelen om aan de slag te gaan? Bij Trust Engineer vind je verschillende vacatures voor piping in verschillende vakgebieden.

Of neem contact op en laad meteen ook je cv op.

Recente vacatures bij Trust Engineering

Functie Als projectingenieur HVAC kom je terecht binnen de dienst ESCO & DLB binnen de afdeling Key Accounts (Klantendienst).Deze dienst richt zich op het renoveren van gebouwen van lokale besturen.Deze renovaties zijn altijd gericht op energiebesparende maatregelen en/of opwekking van hernieuwbare energie.Als projectingenieur Duurzame gebouwen ben je actief op projecten in gebouwen van lokale besturen. …
Functie Je bent verantwoordelijk voor de coördinatie en controle van projectgebonden activiteiten, zoals de installatie, project controlling, kwaliteit, en andere projectgebonden domeinen. Dit doe je in samenwerking met de Project Manager, aan wie je ook rapporteertin het leertraject zal je doorheen de projecten verschillende rollen en verantwoordelijkheden op jou nemen, met als doel te groeien …
In deze functie ben je o.a. verantwoordelijk voor het beheer en de realisatie van één of meerdere projecten binnen Piping & Mechanical. Je hebt uitgebreide contacten met de klanten en leveranciers en volgt de werf/werven van nabij op, in nauwe samenwerking met de site supervisor(s). Je leidt een ploeg van 20 tot 50 personen
nl_BENederlands (België)
en_GBEnglish (UK) nl_BENederlands (België)